Takaisin listaukseen
9.3.2023 18:00

Yrjö Jylhä – Taipaleenjoen runoilija -esitelmä 9.3. klo 18


Yrjö Jylhä – Taipaleenjoen runoilija -esitelmä to 9.3. klo 18.00.

Filosofian tohtori Eija Komu kertoo Yrjö Jylhän runoudesta ja elämästä. Lausuja Mirja Honkanen esittää Jylhän runoja ja niitä kuullaan myös Veikko Sinisalon tulkintoina cd-levyltä. Laulaja Kimmo Hovila esittää muun muassa Vilho Luolajan-Mikkolan säveltämän Häätanhun ja Juhani Raiskisen säveltämän Pyhän yön. 

”Runoilija ja suomentaja Yrjö Jylhä (1903-1956) on jäänyt kirjallisuudenhistoriaamme ennen muuta talvisodan tuntoja suoraan etulinjasta tilittävän Kiirastuli-runoteoksen (1941) ansiosta. Jylhä toimi talvisodassa komppanianpäällikkönä ja joutui käskemään miehiä tuhoisiin hyökkäyksiin. Hän syytti itseään miestappioista, vaikka kukaan muu ei sitä tehnyt. Onkin sanottu, että hän jäi loppuiäkseen Karjalankannaksen Taipaleenjoelle. Jatkosodassa hän toimi tiedotuskomppaniassa.

Muita Jylhän runoteoksia ovat Ruoskanjäljet 1926, Kurimus 1928, Viimeinen kierros 1931, Risti lumessa 1937 ja Toiviotiellä 1938. Lisäksi hän suomensi muun muassa englantilaisia, ranskalaisia ja saksalaisia runoja ja seitsemän Shakespearen draamaa. Englannin kielen hän oli opiskellut omin päin alkeista saakka.

Jylhää on verrattu Juhani Siljoon minuuden tinkimättömänä rakentajana ja Uuno Kailaaseen ”unen ja kuoleman” runoilijana. Hänen runokielensä on ytimekästä ja iskevää, tiukasti riimitettyä, ja hänen sotarunoistaan on riisuttu kaikki paatos ja fraseologia. ”Niin kohtaavat toisensa länsi ja itä, / niin kohtaavat ihmiset toisiaan. / Vain toinen muistelemaan jäi sitä, / ja toista jossakin kaivataan”, päättyy Kiirastulen runo Kohtaus metsässä.

Jylhä varttui suuressa sisarusparvessa Tampereella. Hän katsoi perineensä äidiltään uneksivan ja yliherkän mielenlaadun ja isältään kunnianhimon. Päästyään ylioppilaaksi Tampereen klassisesta lyseosta hän meni vapaaehtoisena armeijaan Porin rykmenttiin Turkuun 1922. Reserviupseerikoulun hän kävi Haminassa. Hän aloitti kotimaisen ja yleisen kirjallisuuden opinnot Turussa, mutta Helsinki veti häntä puoleensa. Jylhä oli aloittanut runojen kirjoittamisen 17-vuotiaana, ja Helsingin nuorten runoilijoiden seura, ennen muuta kiihkeän elämänjanoinen Tulenkantajien kirjallinen ryhmittymä, kiehtoi häntä.” – Teksti, Eija Komu –

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Tervetuloa!

Kuvassa vasemmalta oikealle,
Mirja Honkanen, Eija Komu ja Kimmo Hovila