Ryijyn synty

”TIETO -TUNNE”-ryijy
Näin se syntyi - Vesterisen sanoin

Vesilahti on vanha historiallinen pitäjä ja erityisesti tunnettu sekä perinteisistä että uusista ryijyistään. Olen ahkera kirjaston käyttäjä. Kysyin itseltäni mitä kirjasto ja kirjat minulle merkitsevät? Tietoa ja tunnetta. Mutta kuinka ilmaisen sen tekstiilin ja ryijytekniikan avulla?

Syntyi kaksi ryijyä TIETO ja TUNNE, jotka muodostavat teoskokonaisuuden, ikään kuin avoimen kirjan aukeaman taipuen kaarevasti. Ryijyt on ripustettu kaarevaan metallitankoon ja riippuvat vapaasti tilassa, jolloin myös ryijyjen taustapuoli tulee näkyviin osana teoskokonaisuutta.

TIETO
Bitti – tiedon ja tietovuon pienin käsiteltävä osa
Pikseli – kuvan pienin osa
Kreikkalainen kirjaimisto jota on käytetty 800-luvulta ennen ajanlaskun alkua. Antiikin aikana näitä käytettiin myös numeroina. Matematiikan ja fysiikan kaavoissa ja suureissa nämä ovat myös tulleet tutuiksi.
Vanhat Vesilahdelta löydetyt muinaiskorut ovat kuin häivähdys historian tietoisuudesta, luomassa aika-akselia menneisyyden hämärästä nykypäivään.
TIETO – ryijyn kirjaimet ovat värilliset, koska tieto ja sen syvällinen ymmärtäminen, sisäistäminen, luovat oivalluksen, ahaa – elämyksen joka luo tunteita.
TIETO on toteutettu perinteisellä ryijytekniikalla. Tässä tietobitit kohtaavat perinteen.

TUNNE Kirjat, musiikki, romaanit, proosat, dekkarit, runot, matkakirjat, lastenkirjat, sadut, taidekirjat yms herättävät tunteen, luovuuden ja virikkeet.
Eri tunteita on helppo luetella, mutta kuinka ne voi ilmaista visuaalisesti ryijytekniikalla? Minkä värisiä tunteet ovat? Intuitio ratkaisi sen.
TUNNE on toteutettu tuuheana pystynukkaisena, erityisesti ryijytekniikan antamalla mahdollisuudella maalata langoilla liukuvilla väreillä.

Nämä ovat minun ajatuksiani työn taustoista. Sinä voit kokea sen omalla tavallasi.
Taideteos syntyy katsojan mielessä.

20.5.2018 Jukka Vesterinen, tekstiilitaiteilija, TEXO